Корупција

среда, 11. фебруар 2015.

I REKTOR SUMNJA U ŠAPIĆEV DOKTORAT DA JE PLAGIJAT?

Doktorat, igleda, ipak plagijat: Aleksandar Šapić
Rektor beogradskog Univerziteta Union, Zlatko Stefanović izjavio je da preliminarni izveštaj članova
komisije za ispitivanje navoda o doktorskoj tezi Aleksandra Šapića pokazao da ima preuzimanja teksta iz drugih dela bez navođenja izvora, u meri koja bi mogla biti značajna za kvalifikaciju tog doktorata kao plagijata.

Rektor Stefanović je za list "Danas" od utorka rekao da je na jučerašnjoj sednici Senata tog univerziteta predstavljeni parcijalni izveštaji svakog od tri člana komisije i da su oni dobili rok do 1. marta da Senatu dostave prvu verziju zajedničkog, objedinjenog izveštaja.
  Stefanović je kazao da je doktorat predsednika Opštine Novi Beograd i bivšeg visokog funkconera DS-a podeljen na tri dela, a svaki član komisije je dobio zadatak da izvrši kontrolu trećine rada i proveri da li ima plagiranja.  Rektor je objasnio da će objedinjeni izveštaj komisije biti poslat Šapiću, da se o njemu izjasni, zatim Fakultetu za poslovno industrijski menadžment na kojem je on doktorirao, ali i svim fakultetima u sastavu Univerziteta Union.  - Komisija će nakon toga razmotriti sve primedbe i dati odgovore, ako bude zamerki na sadržinu njenog izveštaja. Potom će sačiniti finalni izveštaj, na osnovu kojeg će Senat doneti odgovarajuću odluku - rekao je Stefanović.

Univerzitet Union formirao je 10. decembra prošle godine tročlanu komisiju sa zadatkom da u roku od 60 dana ispita navode o plagijatu Šapićeve doktorske disertacije. Članovi komisije su redovni profesor Beogradske bankarske akademije - Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije Univerziteta Union Hasan Hanić, vanredni profesor Fakulteta za upravne i poslovne nauke iz Novog Mesta (Slovenija) Neva Maher i docent Fakulteta za pravne i poslove studije "Dr Lazar Vrkatić" iz Novog Sada Miodrag Koprivica.

http://vesti-online.com/Vesti/Drustvo/470189/I-rektor-sumnja-u-Sapicev-doktorat

 
 
U Šapićevom doktoratu dosta delova navedenih bez izvora

Izvor: REUTERS/Ivan Milutinović
Komisija Univerziteta Union utvrdila je da u doktorskoj tezi Aleksandra Šapića ipak ima dosta
delova koji su preuzeti bez navođenja izvora, prenosi Politika preliminarne podatke komisije koju je formirao taj Univerzitet.
 
Rektor Uniona Zlatko Stefanović rekao je Politici da je u utorak održana sednica senata Univerziteta na kojoj su članovi komisije dali preliminarne izveštaje, a očekuje se da do 1. marta bude gotov i objedinjeni izveštaj.

Potom će rezultati biti dostavljeni Šapiću i fakultetu na kojem je odbranjena disertacija, a koji potom imaju pravo na prigovor.

Po zakonu, ukoliko se na kraju utvrdi da doktorska disertacija nije rezultat samostalnog naučnog rada, senat ima ovlašćenje da Šapiću poništi stečeno zvanje doktora nauka, rekao je Stefanović.

http://rs.n1info.com/a34432/Vesti/U-Sapicevom-doktoratu-dosta-delova-navedenih-bez-izvora.html

1 коментар: