Корупција

понедељак, 16. мај 2011.

SVE NEISTINE I NEISPUNJENA OBEĆANJA SLOBODANA HOMENA DRŽAVNOG SEKRETARA U MINISTARSTVU PRAVDE


Sindikat opštine Novi Beograd došao je do saznanja da je Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa stao na stanovište da je Slobodan Homen uticao na sudsku vlast preko Vrhovnog suda i povredio zakon pa ga zbog toga treba razrešiti dužnosti. Međutim na sednici Vlade Srbije dana 23.04.2009. odbijena je preporuka Odbora za razrešenje. Sindikat opštine Novi Beograd pita zašto? Da li pod uticajem prethodnog ministra pravde Dušana “10%” Petrovića, današnjeg ministra poljoprivrede, koji je bio jedina visoka zvanica na Homenovoj svadbi? Sindikat opštine Novi Beograd postavlja pitanje koliko pokradenih miliona dinara povezuje ministra Dušana “10%” Petrovića, državnog sekretara Slobodana “Karijeristu” Homena i Predsednika Nenada “Dembelića” Milenkovića? Da li je Homen gurnut tu gde jeste, jer se verovatno preko porodičnih i drugih veza umestio onima koji danas kontrolišu Vladu Srbije? Zašto ljudi koji govore neistine prolaze u Srbiji, kada se o njegovim mahinacijama pisalo u svim novinama?


Sindikat opštine Novi Beograd pita da li je Slobodan Homen “Karijerista na kub”, kada se  još sa protesta 1997. videlo da je čovek koji samo priča, a nema nikakvu harizmu i sposobnost!? Zašto nema borbe protiv korupcije i da li je, već zaboravljena, kampanja protiv korupcije “Bez anestezije” bila samo prazna priča? Da li je parama od međunarodnih donacija za kampanju “Bez anestezije” plaćao iznajmljivanje sopstvenog stana u ulici Knez MIhailova br.46 u iznosu od nekoliko hiljada eura? Da li je upravo to taj četvorosoban stan koji je sada njegovo vlasništvo, što se vidi iz izveštaja koji je podneo Agenciji za borbu protiv korupcije? Kako firme “Inova”, “Dikem Izolacija” i “Dikem Hjemikal” vlasništvo Dušanke i Borivoja, majke i oca Slobodana Homena, obrću 2 milijarde dinara odnosno 20 miliona evra u periodu od 2006. do 2009. sa samo dva stalno zaposlena radnika? Ma kakva bila sudbina Slobodana Homena, možda bi bilo pošteno da antikorupcijsku strategiju prvo primeni na sebi, ali ne „Bez anestezije“! Ili je, možda, već prerastao u Harija Potera srpske korupcije!


Sindikat opštine Novi Beograd prenosi komentare Istinomera.



PRVA NEISTINA: Državni sekretar je početkom ove godine upozorio da je "do oktobra prošle godine, kada je izmenama Krivičnog zakonika zabranjeno ublažavanje kazni, više od 90 odsto presuda izrečeno ispod zakonskog minimuma", a radilo se o najtežim krivičnim delima. (Danas, 25. 1. 2010. godine). Homen je tvrdio da se izricanje kazni ispod zakonskog minimuma više neće ponoviti. A onda se desilo upravo suprotno i to u slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti - napada na novinara Teofila Pančića. Napadači na njega dobili su kazne manje od zakonom propisanih.

DRUGA NEISTINA: U svojim ranijim izjavama, državni sekretar je premeštanje Centralnog zatvora predviđao već za kraj ove godine. Homen je kasnije počeo da pominje kako će se selidba Centralnog zatvora najverovatnije odložiti. Međutim, sudeći po najnovijim izjavama nadležnih, premeštanje zatvora ne samo da neće ići brzo, nego da lokacija - ni ne postoji. S obzirom na to da iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ističu da je potpuno nerealno da izmeštanje Centralnog zatvora bude realizovano i 2011. godine Istinomer izjavu državnog sekretara ocenjuje kao neistinitu.

TREĆA NEISTINA: Krajem juna Srbija i Hrvatska potpisale su Sporazum o izručenju svojih državljana koji se gone za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije. Tada je hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović rekao da bi Kalinić "mogao da bude izručen Srbiji u narednih mesec dana ukoliko se ne bude protivio izručenju", ali i napomenuo da to može i da potraje. Jul i pola avgusta je prošlo, a Kalinić još nije izručen Srbiji. Državni sekretar Homen je morao da zna da proces ekstradicije vrlo često traje duže vremena i da je nemoguće da Kalinić tako brzo stigne u Srbiju. S obzirom na to da dalji koraci u izručenju Kalinića ne zavise od Homena, Istinomer mu daje ocenu neistina.

PRVO NEISPUNJENO OBEĆANJE:  Državni sekretar u Ministarstvu pravde najavio je polovinom prošle godine brz pristup izradi novog zakona o finansiranju stranaka. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije krenula sa radom 1. januara, izrada novog zakona nije ni započeta u 2009. godini, a radna grupa je formirana tek u februaru 2010. U avgustu se državni sekretar ponovo oglasio i istakao novi datum za donošenje ovog akta. Kazao je da bi Zakon o finansiranju političkih stranaka trebalo da bude usvojen "do sredine novembra". Ni do kraja 2010. godine, međutim, Zakon nije usvojen. Prema poslednjim najavama radna verzija Zakona bi trebalo da bude gotova polovinom aprila 2011. Izjavu Slobodana Homena ocenjujemo kao neispunjeno obećenje.  Istinomer će s pažnjom nastaviti da prati dalje korake u donošenju ovog akta.

DRUGO NEISPUNJENO OBEĆANJE: Izgradnja novog zatvora u Padinskoj Skeli počela je još 2007. godine, a državni sekretar je u leto 2009. istakao da su radovi na pri kraju. Ustanova nije završena do kraja 2009. godine, a Homen je pre nekoliko meseci postavio nove rokove. Ni u julu nije bio gotov...ni u avgustu...ni u... S obzirom na to da novi zatvor još ni do danas nije dovršen, a kamo li da su se osuđenici uselili u njega, Istinomer državnom sekretaru ministarstva pravde daje ocenu "neispunjeno obećanje." Takođe, podsećamo da to nije jedini slučaj da je Homen "omašio" kada je u pitanju izgradnja novih zatvora.

TREĆE NEISPUNJENO OBEĆANJE: "Srbija će do kraja 2010. godine dobiti dva potpuno nova kazneno-popravna zavoda." Kada je Homen to najavio, odmah je pomenuo i lokacije dva nova zatvora. I ove godine Homen je nastavio da najavljuje početak gradnje zatvorskih ustanova prižajući javnosti nešto više detalja.I ako se septembar i početak pominjanih radova približio i dalje su stizale samo - najave. Napokon, stigle su i nove vesti. Izgradnja zatvorskih ustanova u Kragujevcu i Pančevu počinje - naredne godine. "Neispunjeno obećanje" za državnog sekretara ministarstva pravde.

ČETVRTO NEISPUNJENO OBEĆANJE: "Sedište Ustavnog suda Srbije od iduće godine će biti u Sremskim Karlovcima, što je prvi put u istoriji naše države da se jedna ozbiljna republička institucija izmešta iz prestonice." I zmeštanje Ustavnog suda iz prestonice trebalo je da se reguliše izmenama Zakona o ustavnom sudu, a Homen je obećao i da će se te izmene uskoro naći u skupštinskoj proceduri. Onda je Homen u januaru ove godine opet govorio o izmenama Zakona o Ustavnom sudu i preseljenju suda, a rokove je opet pomerio. Prema podacima sa sajta Vlade Srbije, do kraja 2009. godine, a ni do sada parlamentu nije upućen predlog izmena i dopuna Zakona o ustavnom sudu. Ministarka pravde Snežana Malović nedavno je navela novi rok kada bi se izmene i dopune Zakona o ustavnom sudu mogle naći na dnevnom redu parlamenta. S obzirom na to da izmene i dopune Zakona o ustavnom sudu još nisu ni u skupštinskoj proceduri, a njima treba da se reguliše izmeštanje Ustavnog suda iz Beograda, Istinomer obećanje državnog sekretara Ministarstva pravde ocenjuje kao neispunjeno.

PETO NEISPUNJENO OBEĆANJE: "Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu za izradu predloga zakona o notarima, koji bi trebalo da bude završen do sredine aprila (2008.)." Još je početkom 2008. godine državni sekretar u Ministarstvu pravde isticao da će vrlo brzo biti usvojen zakon o notarima. Homen je još dodao da je Zakon o notarima veoma važan jer "označiće napredak u razvoju pravosudnog sistema u Srbiji. Suština zakona je da će javni beležnici predstavljati rasterećenje sudova i ubrzanje kompletnog postupka, tako da će se izbeći gužve koje stvaraju velike probleme, naročito na pisarnicama sudova." (Politika, 11. 01. 2008. godine) Međutim, zakon nije usvojen u predviđenom roku, a ministarka pravde Snežana Malović je njegovo donošenje najavila za 2009. godinu. Početkom te godine, Slobodan Homen je usvajanje zakona o notarima "preselio" za 2010. Nova godina - Homen daje novi rok. Prođe proleće, a zakona još nema. Onda je Ministarka pravde Snežana Malović izjavila na otvaranju javne rasprave o radnoj verziji tog pravnog akta da će budući Zakon o javnim beležnicima "biti na jesen upućen Narodnoj skupštini na usvajanje, a da se njegova primena "očekuje od sledeće godine." (Tanjug, 16. 06. 2010. godine)Istinomer konstatuje da je nekoliko rokova koje je Slobodan Homen pominjao za usvajanje Zakona o notarima isteklo, a njegovo obećanje ostalo je neispunjeno.

ŠESTO NEISPUNJENO OBEĆANJE: "Mislim da će (sudije) shvatiti ozbiljnost reforme kada Visoki savet bude završio 1. decembra kompletan izbor...A do 1. decembra je ostalo 15 dana i manje, odnosno 10 dana, nemamo nikakav problem da se ponovo vidimo i da kažemo jesmo ili nismo uspeli u onome što smo hteli." Urednički tim Istinomera ocenjuje da nije ispunjeno obećanje Slobodana Homena da će izbor sudija biti završen do 1. decembra. Do navedenog datuma u Skupštinu Srbije nije stigao spisak sudija koji je trebalo da sastavi Visoki savet sudstva. Slobodan Homen je i letos vrlo precizno najavljivao kada će biti objavljen konkurs za sudije. Ni ovo obećanje Slobodana Homena nije ispunjeno jer je Visoki savet sudstva, umesto 7. jula konkurs za izbor 2453 sudija objavio 15. jula.

 

Vaš Sindikat 




















 

 

Нема коментара:

Постави коментар